2012-06-08 15:50:17• hírek • Kocsis Zoltán

Csak még egy csodát, Seva!

Andrij Sevcsenkóban bíznak az ukrán szurkolók
Andrij Sevcsenkóban bíznak az ukrán szurkolók

Ukrajna az egyetlen olyan válogatott az idei Európa-bajnokság mezőnyéből, amely még soha nem szerepelt egyetlen kontinensviadalon sem - világbajnokságon is csak 2006-ban. Keleti szomszédaink vélhetően most sem jutottak volna ki, ha nem ők rendeznek. A legnagyobb pechjük, hogy az egykor zseniális Andrij Sevcsenko már közel 36 éves.

A Dinamo Kijev emblematikus csatára, aki korábban a Milanban és a Chelsea-ben is játszott, 108 válogatott meccsen 46 gólt szerzett eddig - annyit, amennyit senki más az ukrán válogatottban. A Milan színeiben kétszer volt olasz és háromszor BL-gólkirály, 2004-ban őt választották a kontinens legjobb futballistájának. Csakhogy azóta már nyolc év eltelt, Seva pedig már 36 éves lesz ősszel. A Dinamo Kijevben a legutóbbi szezonban csak hat gólig jutott, ám akkora kultusz övezi, hogy senki nem kérdőjelezi meg a helyét a keretben. Mi több, most is tőle várják a csodát.

Az ukrán keret második nagy sztárja, Anatolij Timoscsuk szintén betöltötte már a 32. életévét. A Bayern München védekező középpályása nem számít alapembernek a bajoroknál, ennek ellenére a Bl-döntőben egész jó teljesítményt nyújtott - a válogatottban is sokat várnak tőle. Akárcsak a keret másik légiósától, a korábban a Leverkusenben és a Liverpoolban is megfordult Andrij Voronyintól, aki most Dzsudzsák Balázs csapattársa a Dinamo Moszkvában. Őt se nevezhetjük viszont fiatalnak: a nyáron tölti 33. életévét.

Az egyaránt 27 éves Olekszandr Alijev és Artem Milevszkij valamint a 31 ébes Ruszlan Rotany nagy tehetségnek számított a 2006-os vébé alatt, ám nem tudtak igazán komoly pályafutást befutni. Jevhen Konopljanka, Jaroszlav Rakickij és főleg Andrij Jarmolenko számára talán összejöhet az, ami a többieknek nem: utóbbit állítólag már két éve figyeli a Milan...

Az egykori legendás szovjet válogatott Oleg Blohinnak nincs könnyű dolga, a közvélemény továbbjutást vár. Ám ő nem számíthat legjobb kapusára, Olekszandr Sovkovszkira: a 37 éves, 92-szeres válogatott kapus várhatóan az EB végére épül fel vállsérüléséből. Nincs ott a keretben Dmitrij Csigrinszki sem, akiért 2009-ben 25 millió eurót sem sajnált a Barcelona. A 25 éves védő Pep Guardiola legnagyobb tévedése volt Samuel Eto'o elküldése mellett. A Sahtar Donyeck védője az utóbbi két évben csak 22 bajnokin lépett pályára folyamatos sérülései miatt.

Andrij Pjatov leginkább a potyagóljaival hívta fel magára a figyelmet a Bajnokok Ligájában, ezzel együtt a Sahtar Donyeck kapusa lesz az első számú hálóőr. A keret magját a Sahtar Donyeck (öt játékos) és a Dinamo Kijev (kilenc játékos) adja. Ez azt jelenti, hogy az összeszokottsággal nem lehet gond, ám azt is, hogy a futballisták nem igazán vannak hozzászokva másfajta futballkultúrához és stílushoz.

A hazai pálya ellenére az ukránoknak borzasztóan nehéz dolguk lesz, ha tovább akarnak jutni a csoportból. Várhatóan nem is fognak. Még ha ilyen csinos feleségeknek kell is elszámolniuk, mint lenti képünkön. (A képre kattintva megtekintheted az ukrán Maxim magazin többi fotóját is.) Ha csak Sevcsenko nem fog ki egy olyan estét, mint amikor a Milan színeiben egymaga négy gólt lőtt egy BL-meccsen a Fenerbahce otthonában. Ám ez már borzasztó régen volt. Még 2005 novemberében...

Az ukrán keret:
Kapusok: 23 Olekszandr Horjajinov (Metaliszt), 1 Makszim Koval (D. Kijev), 12 Andrij Pjatov (Sahtar)
Védők: 21 Bohdan Butko (Illicsivec), 3 Jevhen Hacseridi (D. Kijev), 5 Olekszandr Kucser (Sahtar), 17 Tarasz Mihalik (D. Kijev), 20 Jaroszlav Rakickij (Sahtar), 13 Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar), 2 Jevhen Szelin (Vorszkla Poltava)
Középpályások: 8 Olekszandr Alijev (D. Kijev), 6 Denisz Harmas (D. Kijev), 9 Oleg Huszev (D. Kijev),   19 Jevhen Konopljanka (Dnipro),18 Szerhij Nazarenko (Tavrija), 14 Ruszlan Rotany (Dnipro), 4 Anatolij Timoscsuk (Bayern München)
Csatárok: 22 Marko Devics (Sahtar), 15 Artem Milevszkij (D. Kijev), 7 Andrij Sevcsenko (D. Kijev), 16 Jevhen Szeleznyov (Sahtar), 10 Andrij Voronyin (D. Moszkva), 11 Andrij Jarmolenko (D. Kijev)

Az ukrán válogatott programja:
Ukrajna - Svédország jún.11., 21.45
Ukrajna - Franciaország jún. 15., 19.00
Ukrajna - Anglia jún. 19., 21.45

A Maxim fotóit az ukrán focisták szexi feleségeiről itt nézheted meg

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: